miercuri, 2 noiembrie 2022

Tiramisu original - rețeta italiană autentică

 



Ingrediente
Crema pentru Tiramisu
  • 500 g mascarpone
  • 85 g zahăr
  • 5 ouă proaspete
  • opțional: ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
În plus:
  • 400g pișcoturi
  • 600ml cafea tare
  • opțional: 50 ml lichior de migdale Amaretto
  • 1 lingură de pudră de cacao


Atentie! 

        Pentru a obtine aspectul atat de familiar din cofetarie, prajitura tiramisu va trebui sa incapa la fix intr-o tava.

        Pentru crema mascarpone folosita la tiramisu va trebui sa scoatem din timp de la frigider toate ingredientele necesare, deoarece acestea vor trebui sa fie la temperatura camerei.


0. Se pregateste cafeaua la ibric si se pune la racit

                            600ml apa + 4 linguri cafea + 25g zahar + 70ml amaretto

1. Se separa gălbenușurile de albușuri și se așeaza în 2 castroane curate. 

2. Peste gălbenușuri se pune jumatate din zahăr (adică 30g)

3. Se începe mixarea gălbenușurilor cu zahărul timp de 4-5 minute. 

4. Se pune vanilia.

Galbenusurile devin cremoase, cresc în volum și se deschid la culoare. 

5. Se adauga apoi jumatate din mascarpone

6. Se mai mixeaza jumatate de minut.

7. Se adauga apoi si cealalta jumatate de mascarpone

8. Se mai mixeaza jumatate de minut.

9. Se bat si albușurile 4-5 minute.

10. Când spuma se face densă și tare, se adăuga cealalta jumatate de zahăr (30g). 

11. Se continua baterea spumei alte 2-3 minute.

Vom avea acum 2 castroane: unul cu gălbenușurile cu mascarpone si unul cu spuma din albușuri.

12. Se trece la incorporarea treptată a spumei de albusuri în crema de gălbenușuri folosind telul de mână. Mai întâi se pune 1/3 din ea apoi restul de 2/3.

13. Se omogenizeaza crema de tiramisu cu grijă să nu se striveasca spuma.

CUM SE MONTEAZA ACEST DESERT CU PIȘCOTURI ÎNSIROPATE CU CAFEA ȘI CREMĂ DE MASCARPONE?

1. Se insiropeaza piscoturile in jur de 1 secunda in cafeaua rece cu cei 50ml amaretto.

                                Trecem rapid prin cafea ambele parti ale fiecarui piscot pentru tiramisu. Nu ar trebui sa fie imbibate cu cafea, ci doar umezite putin (in caz contrar, ne vom alege cu un tiramisu "flescait").



2. Se pune pe platou un strat de crema.

3. Se așeaza primul strat de pișcoturi însiropate peste baza de cremă.


3. Se așeaza al doilea strat de cremă.









Deoarece mi-a mai rămas ceva cremă în poș și câteva pișcoturi am decis să mai montez un tiramisu mai mic într-o formă. Nu se aruncă nimic!

Sfat: Tiramisu proaspăt montat trebuie dat la frigider pentru măcar 2-3 ore ca să se răcească bine. 

Atentie! Am observat ca tiramisu este mult mai aspectuos daca se pudreaza cu cacao chiar inainte de a fi servit deoarece altfel pudra de cacao se umezește, face crustă și poate arata urât. Se pudraza cu ajutorul unei site dese.



https://savoriurbane.com/tiramisu-original-reteta-italiana-autentica/

https://www.youtube.com/watch?v=tGkmKRN5P4U&t=1s

https://www.barbatlacratita.ro/2012/02/tiramisu-cu-mascarpone.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu