marți, 1 noiembrie 2022

Ghiveci de legume cu orez la borcan

 

Nota: 7

Ingrediente:
  • 250 g ceapa alba si/sau rosie
  • 4-5 catei de usturoi
  • 120 ml ulei de floarea soarelui
  • 150 g zarzavat ras mare (mix de morcov, patrunjel radacina, pastarnac, telina)
  • 300 g ardei grasi (preferabil mix de kapia cu ardei albi de gradina)
  • optional: putin ardei iute
  • 150 g vinete cubulete
  • 150 g dovlecei cubulete
  • 150 g pastai de fasole
  • 200 g rosii crude taiate bucati
  • 300 ml suc de rosii
  • sare, piper negru macinat
In plus:
  • 50 g de orez cu bob lung

Preparare:

  1. Se inabusa timp de 5 minute ceapa si usturoiul in ulei, cu un praf de sare, la foc mic, cu capac.
  2. Urmeaza morcovii, telina, patrunjelul si pastarnacul rase mare sau cubulete – 10 minute, tot cu capac.
  3. Vin la rand ardeii kapia si cei albi. Puteti pune si cateva feliute de ardei iute daca doriti un ghiveci picant. 5 minute, tot cu capac.
  4. Urmeaza cuburile de dovlecel si vanata (stoarse usor in palme) si pastaile de fasole. Se amesteca delicat cu o spatula. 
  5. Se lasa 2-3 minute fara capac.
  6. Imediat se stinge totul cu suc proaspat de rosii (rosii procesate la blender) sau cu bulion sau suc de rosii la carton (nu passata pentru ca e prea groasa). Tot acum se pun si rosiile proaspete taiate cuburi. 
  7. Se fierbe totul 5-7 minute fara capac, ca sa scada un pic.
  8. Asezonarea se face cu sare si piper macinat. Nu este nevoie de cimbru, dafin sau alte ierburi aromatice.
  9. Optional: se fierbe separat orezul in apa cu sare si se scurge.

Daca ati fiert orezul, acum este mometul sa-l adaugati in ghiveci. 

Eu am scos jumatate din ghiveci si am amestecat orezul doar cu cealalta jumatate. 

Sfat: daca nu aveti camara foarte racoroasa exista riscul ca orezul sa fermenteze in borcane! 

Mai bine lasati ghiveciul simplu pentru ca puteti fierbe si iarna un orez simplu in apa cu sare si sa-l adaugati tocanei de legume scoase din borcan.

Am pregatit o baie de apa (bain Marie) intr-o oala incapatoare asternuta cu carpe sau ziare. 

Am sterilizat borcanele cu tocana timp de 60 de minute, cronometrate din momentul in care apa incepe sa fiarba. 

Metoda explicata in detaliu o gasiti aici.


https://savoriurbane.com/ghiveci-de-legume-la-borcan-cu-sau-fara-orez-tocana-pentru-iarna/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu