- 400 de grame (un pachet) de foi de plăcintă atenție, foietajul e una, foile de plăcintă alta)
- 1,4-1,5 kg. mere potrivite pentru plăcintă (un soi acrișor și, ideal, cu pulpa mai tare)
- 150 de grame de zahăr
- 80 de grame de făină (până la 120 de grame dacă folosiți un soi de mere foarte zemoase)
- 1 lingură de scorțisoară
- zeama de la 1/2 de lămâie
- 130 ml. ulei de floarea soarelui (eu am folosit 1/2 unt topit, 1/2 ulei dar merge la fel de bine și doar cu ulei, pentru o variantă vegană)
- zahăr pudră vanilat pentru finisat plăcinta
Asamblarea plăcintei
4. Se aprinde cuptorul și se fixează la 200°C. Cu ajutorul unei pensule speciale pentru patiserie, ungem bine o tavă, pe fund și pereții laterali. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile de 40×25 cm. În tava unsă se așează pe rând jumătate din foile de plăcintă, ungând-o bine pe fiecare cu pensula înmuiată în ulei. Sau cu amestecul de unt topit și ulei, după cum preferați. Pachetul meu a conținut 12 foi, așa că am pus la bază șase foi suprapuse. Pe fiecare în parte am uns-o pe toată suprafața. Marginile foilor se ridică în sus, pe pereții tăvii.5. Se adaugă la merele rase zahărul, scorțișoara pudră și făina, chiar înainte de a avea nevoie de ele pentru a umple plăcinta. Dacă ați folosit un soi de mere care lasă multă zeamă, suplimentați cu ceva cantitatea de făină, așa cum am specificat în lista ingredientelor. Se amestecă bine și se toarnă peste foile pregătite în tavă.6. Se nivelează bine umplutura de mere pe toată suprafața, apoi marginile foilor se trag spre interior.
7. Se acoperă umplutura cu restul de foi, pe care le vom suprapune la fel ca pe primele, ungând bine pe toată suprafața fiecare foaie adăugată. În final, marginile foilor din partea superioară se vor băga dedesubtul plăcintei, așa cum am arătat la rețeta de plăcintă cu brânză și dovlecei.
8. Se unge bine ultima foaie cu uleiul rămas. Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, se porționează plăcinta după preferință: pătrate, dreptunghiuri, romburi. E important să folosim un cuțit care taie bine și să tăiem cu simț, ca să nu deranjăm umplutura moale și foile aranjate deasupra.
Coacere plăcintă cu mere cu foi subțiri
9. Se dă plăcinta la copt în cuptorul preîncălzit la 200°C. După 15 minute, se reduce temperatura la 180°C și se continuă coacerea încă 30-35 de minute (45 – 50 de minute în total), până când plăcinta e frumos rumenită.
https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/patiserie/placinta-cu-mere-cu-foi-cumparate.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu