marți, 26 septembrie 2023

SHAKSHUKA la cuptor

 





Ingrediente

  • 2 ardei capia frumosi
  • 1 ardei iute
  • 1 ceapa medie sau 3-4 fire de ceapa verde
  • 4-5 catei mari de usturoi
  • 4-5 rosii de vara zdrobite si trecute prin sita sau 500 ml suc de rosii cu pulpa (passata) sau rosii cuburi la conserva
  • 3 linguri bune de ulei de masline
  • 1 varf de cutit de zahar
  • sare, piper negru macinat
  • 2 lingurite cu varf de boia dulce (sau mix cu iute, afumata)
  • condiment traditional: chimion (cumin, nu chimen de la noi!),
In plus:
  • 6 - 7 oua
  • optional: 100 g de branza (feta, telemea, mozzarella, cascaval sau mix din mai multe feluri)
Am tocat ceapa si usturoiul si am feliat ardeii. Rosiile le-am taiat cubulete si le-am amestecat cu 200 ml de bulion de casa – reteta aici.Daca aveti tigai fara maner de plastic (care pot fi folosite si la cuptor) este grozav! Eu nu am asa ceva asa ca am ales o tigaie oarecare (mai adanca) si am pus in ea uleiul, ceapa si ardeii fleiati. I-am calit cateva minute pana ce ceapa a devenit sticloasa (fara sa o ard) si ardeii s-au inmuiat un pic. Am adaugat apoi usturoiul feliat si am asezonat totul cu sare. L-am calit si pe el vreo 2 minute. Ultimul este sucul de rosii care stinge totul si mai reduce temperatura din tigaie. Am amestecat bine, am redus focul si am presarat totul cu boia (paprika), piper negru macinat si chimion(cumin). Ce aromeeee!

Am corectat aciditatea sosului cu o priza de zahar. Era prea acru. Am fiert acest ghiveci de legume cam 10 minute la foc mediu, fara capac, pana a scazut un pic si sosul s-a legat (rosiile de vara sunt mai apoase decat passata din cutie).

Am incins cuptorul la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Am ales o forma termorezistenta (poate fi si Jena sau o tava metalica mai adanca) si am turnat continutul tigaii in ea.

Am rupt bucatele de feta pe care le-am presarat pe-aici, pe-acolo. In reteta traditionala nu apare branza insa va asigur ca este tare buna cu ea!

Am spart pe rand 7 oua si le-am asezat in niste mici adancituri formate cu dosul lingurii. Le-am sarat si piperat

Am taiat mozzarella in baghete pe care le-am distribuit peste toata shakshuka. Am mai stropit-o cu o lingura de ulei de masline si am bagat-o la copt.


https://savoriurbane.com/ghiveci-de-legume-cu-ochiuri-reteta-de-shakshuka/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu