Ingrediente
► Pentru aluat:
• 1 kg făină
• 2 ouă
• 200 ml apă
• 100 ml ulei
• un praf de sare
► Pentru umplutură:
• 2 kg mere
• sucul de la o lămâie mică
• 300 g zahăr
• 100 g unt (60% grăsime) – tăiat în cuburi
• 1 lingură rasă scorţişoară
► În plus:
• 50 ml ule
• 100 g zahăr pudră
Preparare Plăcinta cu mere traditionala
Preparare umplutură
Se prepară mai întâi umplutura, ca să aibă timp să se răcească până la momentul utilizării în plăcintă. Merele, spălate, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. www.simonacallas.com Eu nu le decojesc, dar cine doreşte, poate să înlăture coaja înainte de a le da pe răzătoare.
Merele rase se pun într-o crăticioară, se adaugă sucul de lămâie şi zahărul şi se călesc la foc mic, amestecând din când în când, până se evaporă sucul lăsat (cam 25 minute, în funcţie de cât de zemoase sunt merele). www.simonacallas.com Când sunt gata, se ia vasul de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă până se topeşte, apoi se adaugă scorţişoara, se omogenizează şi se lasă la răcit.
Preparare foi de plăcintă
Ouăle, sarea, apa, uleiul se bat cu un tel sau cu mixerul (eu le-am pus în cuva robotului şi am mixat cu accesoriul pentru bătut ouă). www.simonacallas.com Se adaugă făina treptat, amestecând bine, în momentul în care se îngroaşă aluatul, se frământă cu mâna (sau se înlocuieşte la robot spirala pentru albuşuri cu cârligul pentru aluat) şi se mai adaugă făină până când aluatul e legat, omogen şi se desprinde de pereţii vasului.
Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la odihnă în frigider minim 30 minute. Apoi se împarte aluatul în 3 porţii egale. www.simonacallas.com Se ia pe rând fiecare porţie, se împarte la rândul ei în 3 părţi egale care se întind pe rând, cu merdeneaua (sucitorul), pe masa de lucru, în foaie cât mai subţire, de lungime egală cu 2x lăţimea tăvii şi late de 3-4 palme.
Se pudrează atât masa cât şi suprafaţa foilor cu făină în timp ce se prelucrează, ca să nu se lipească. Pe măsură ce se întind foile, se aşază deoparte, unele peste altele, având între ele hârtie de copt.
Montare şi coacere Plăcinta cu mere traditionala by Simona Callas
Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Tava se unge cu puţin ulei şi se pudrează cu făină.
Se aşază pe masa de lucru o foaie, se unge cu ulei. Peste ea se suprapune a doua foaie, se unge de asemenea cu ulei. Se suprapune a treia foaie, iar peste ea se întinde 1/3 din cantitatea de umplutură. Umplutura se întinde pe toată suprafaţa foii.
Se rulează, se taie ruloul în două (se obţin două rulouri cât tava); se sigilează capetele (ca să nu curgă umplutura) şi se aşază în tavă, unul lângă altul. www.simonacallas.com Se procedează la fel în continuare. Se vor obţine 6 rulouri, care se pun în tavă, unele lângă altele. Se ung cu puţin ulei şi se introduc în cuptor.
Se coc până când se rumenesc frumos – aproximativ 40 minute, în funcţie de cuptor; daca este nevoie, la jumătatea timpului se întoarce tava.
Placinta cu mere traditionala cu foi subtiri facute in casa
Când
sunt gata, se scoate tava din cuptor. Se taie rulourile în bucăţi după
poftă de mari 🙂 şi se pudrează cu zahăr. Se consumă cu mare
angajament.
https://simonacallas.com/2015/10/placinta-cu-mere-traditionala/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu