Ingrediente:
(pentru 4-5 portii)
400 g tagliatelle din grau dur Paste Baneasa
4 l apa
4 lingurite sare
Pentru sos:
100 ml ulei
1 vanata medie-mare 350 g
1 dovlecel mare 300 g
o ceapa medie
1 catel mare de usturoi
400 ml suc gros de rosii
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita fulgi de ardei iute
1 mana frunze de busuioc proaspat sau 1 lingurita busuioc uscat
Pentru decor:
frunze de busuioc
Pentru inceput am taiat vanata in cuburi de marime medie. In urma gatirii isi vor pierde din volum.
Le-am pus intr-un castron cu apa si am adaugat o lingurita cu sare. In acest mod se va elimina lichidul amar din acestea. Am taiat si dovlecelul in cuburi.
Am tocat ceapa marunt.
Apoi am scurs vinetele si le-am tamponat cu un prosop de bucatarie.
Am incins 60 ml ulei intr-o tigaie larga si adanca. Am pus vinetele si le-am prajit pana s-au caramelizat. Aveti grija sa nu treceti de pragul de rumenire prea mult, ca sa nu le ardeti.
Am calit dovleceii in aceeasi tigaie, in uleiul ramas de la vinete, pana s-au inmuiat.
Am tocat 10 frunze mari de busuioc. In acest moment am pus 4 l de apa la fiert.
Intr-o tigaie foarte mare am incins 30 ml ulei si am adaugat fulgii de ardei iute.
Dupa aproximativ 30 secunde am adaugat ceapa si am calit-o pana a devenit sticloasa si s-a inmuiat.Am turnat sucul de rosii si am adaugat zahar, sare, piper. Am turnat 100 ml apa calda, am amestecat si am pus capacul.
In continuare am gatit la foc mic timp de 6 minute. Am pus in sosul de rosii dovleceii, vinetele si busuiocul tocat.
Am amestecat si am lasat sa firaba cu capac in jur de 4 minute.
Intre timp apa a inceput sa clocoteasca asa ca am adaugat 4 lingurite de sare. Am pus pastele la fiert si le-am lasat pe foc timp de 8 minute.
Cu 1 minut inainte sa le scurg am luat 2 polonice din apa in care fierb pastele si le-am pus peste sos (in functie de consitenta sosului se pun intre 200 si 350 ml apa de la paste).
Am adaugat in sos usturoiul dat prin presa.
Am pus pastele peste sos si am amestecat usor pentru a ca toate sa fie acoperite cu sos, dar am avut grija sa nu le rup.
https://divainbucatarie.ro/2022/03/24/tagliatelle-cu-vinete-si-dovlecei-in-sos-de-rosii/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu