duminică, 1 octombrie 2023

Semifreddo cu ciocolată sau cafea la Thermomix TM6

Aceasta reteta va fi modificata si adaptata la gustul meu.



Ingrediente:

Baza pentru semifreddo

140 g zahăr
40 g apă
70 g gălbenușuri (aprox. 4 gălbenușuri)
1 linguriță zahăr vanilat făcut în casă
or ½ linguriță extract de vanilie natural

Baza de ciocolată (sau cafea)

70 g apă
60 g zahăr
50 g cacao pudră, neîndulcită
or 35 g cafea solubilă
Preparatul final
500 g frișcă lichidă, min. 30% grăsime
50 g fulgi de ciocolată (optional)

Preparare:

Baza pentru semifreddo

Puneți în bol zahărul și apa, fierbeți 5 min./120°C/viteza 1. Transferați siropul într-un recipient termorezistent și puneți-l deoparte.
În bolul spălat și uscat, montați fluturele de amestecare, puneți gălbenușurile și zahărul vanilat și, cu cuțitul în rotație la viteza 3, bateți în timp ce turnați treptat siropul prin orificiul din capac. Bateți încă 3 min./viteza 3. Scoateți fluturele de amestecare și transferați compoziția într-un castron. Dați la rece, în frigider.

Baza de ciocolată (sau cafea)

Puneți în bol apa, zahărul și cacaua (sau cafeaua solubilă) și aduceți la fierbere 3 min./100°C/viteza 2. Transferați într-un recipient și dați deoparte.
Preparatul final
În bolul spălat și uscat, montați fluturele de amestecare și puneți frișca lichidă, bateți la viteza 3, până când aceasta capătă consistența potrivită. Scoateți fluturele de amestecare.
Cu o spatulă de silicon, amestecați delicat, cu mișcări de jos în sus, baza de semifreddo cu crema de ciocolată (sau cafea), apoi încorporați frișca bătută, cu aceleași mișcări ușoare. Trebuie să obțineți o compoziție foarte aerată și omogenă. Dacă doriți, adăugați și fulgi de ciocolată. Transferați compoziția în forme individuale de ceramică sau într-o formă de chec (28 cm), umezită în prealabil. Puneți în congelator pentru minimum 6 ore.
Cu o oră înainte de a servi, scoateți semifreddo din formă pe o farfurie pentru servit și puneți-l în frigider. Serviți semifreddo tăiat felii (sau în porții individuale), cu sosul preferat (vezi recomandările).

Sfaturi și: sugestii:

Acest desert poate fi preparat, păstrat în congelator și servit la nevoie.
Dacă se depășesc 6 ore de congelare, s-ar putea ca desertul să înghețe complet și, de aceea, să fie nevoie să-l lăsați în frigider un timp mai lung pentru a ajunge la temperatura potrivită pentru servit (între -10°C și -8°C).
Pentru ca să scoateți mai ușor desertul din formă, vă recomandăm să folosiți forme de silicon; dacă ați folosit alt tip de forme, cufundați-le scurt în apă fierbinte și răsturnați-le imediat.
Serviți cu sos de ciocolată, sos de vanilie (crème anglaise) sau coulis de fructe.
Semifreddo de fructe: preparați baza pentru semifreddo (după indicațiile din rețetă) înlocuind gălbenușurile cu 80 g albuș. În locul cremei de ciocolată, adăugați 300 g piure de fructe (ex. 300 g căpșune mixate 10 sec./viteza 10) și frișca bătută conform indicațiilor din rețetă.
Vă recomandăm să folosiți fructe acrișoare și cu aromă intensă, cum sunt fructele de pădure, căpșunele, mango.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu