miercuri, 1 ianuarie 2020

Ghee la Thermomix TM6


Ingrediente:

500 g unt nesărat, tăiat în bucăți (2 cm)

Preparare:

Puneți untul în vasul de amestecare și gătiți 60 min / 120 ° C / viteza 1 , fără a măsura ceașcă.
Se gătește pentru încă 60 min / 120 ° C / viteză 1 , fără măsurare.
Untul va deveni limpede cu solide de lapte fiert maro (vor arăta ca firimituri) în partea de jos a vasului de amestecare.
Linie coșul de fierbere cu o pungă de lapte de nucă sau 2 straturi de pânză de muselină și se așază peste o cană mare.
Turnați ghee și solide prin pungă de lapte de nucă sau pânză de muselină și lăsați să se scurgă. Renunțați la solide.
Transferați ghee-ul într-un borcan etanș etanșabil etanș și folosiți-l după cum este necesar (vezi Sfaturi)

Sugestii și sfaturi:

Această rețetă o puteți găsi și în Quirky Cooking de Jo Whitton.
Puteți începe rețeta făcându-vă primul unt. Vă rugăm să consultați Cookidoo® pentru rețeta de unt.
Ghee va dura până la 1 lună într-o cămară rece, întunecată sau până la 3 luni la frigider.

Lasati borcanele fara capace pana ce Ghee se racoreste de tot.
Eventual il puteti acoperi in acest rastimp cu o bucata de tifon.
Daca puneti capacele prea devreme pe borcane, cand Ghee inca mai este cald, el va face condens, ceea ce va compromite calitatea Ghee-ului si termenul de valabilitate.

Puteti folosi Ghee imediat daca aveti nevoie.
El isi va pastra aspectul de ulei transparent cateva ore sau zile, in functie de temperatura din camera unde il tineti.
Practic, se comporta asemenea uleiului de palmier, care la cald devine fluid, iar la rece se solidifica.

Ghee nu necesita pastrare in frigider sau camara.
Puteti sa-l pastrati oriunde, evident, nu in bataia directa a Soarelui.
NU are termen de garantie.
Dimpotriva, daca este de calitate, poate fi pastrat indefinit, timpul marindu-i calitatile.
Asta spre deosebire de Ghee-ul pe care il gasiti pe la magazine, care are niscaiva chimicale in el si nici gustul adevarat, parfumat, de Ghee facut acasa nu-l are.

Puteti folosi Ghee la gatit, la prajit, nu prea merge la salate.
Ghee trebuie folosit in cantitati mai mici decat uleiurile obisnuite pentru ca altfel mancarea va fi prea grea.
Deci desi Ghee are niste calitati exceptionale, folosirea in cantitati prea mari nu e de dorit.
De exemplu, daca in mod normal ati folosi 3 linguri de ulei obisnuit, cand folositi Ghee luati doar o lingura (topit, nu solid).

OBSERVATIA 1:
Dintr-un kilogram de unt de buna calitate se obtin cam 700 grame Ghee. Asta daca untul este bun, pt ca daca luati un unt ieftin si de 65% grasime, o sa iasa cam 450 grame Ghee. Oricum, cantitatea obtinuta depinde mult de calitatea untului. Dupa cercetari minutioase si incercari repetate, eu m-am hotarat la doua marci de unt: Dorna de 82% (nu Bio ca ma face la buzunar) de 250 grame pachetul si la Harghita de 200 grame. Din aceste doua tipuri am obtinut Ghee de buna calitate, desi exista diferente de la lot la lot. Deci incercati, experimentati, vedeti ce optiuni aveti in zona geografica in care va aflati.

OBSERVATIA 2:
Cand doriti sa folositi Ghee, luati din el cu o lingura perfect curata si uscata si inchideti repede borcanul la loc. Altfel, inauntru vor patrunde umiditate si impuritati care vor altera Ghee-ul.

OBSERVATIA 3:
Mai verificati din cand in cand borcanele cu Ghee intrucat, daca nu este suficient de bine facut, se poate sa inceapa un proces lent de alterare, care ii modifica putin gustul si mirosul. Deci daca nu ati avut rabdare sa asteptati sa devina perfect transparent cand l-ati obtinut, e posibil sa mai aiba inca ceva apa care va contribui la degradarea lui. Chiar si asa, acest proces de degradare poate dura luni de zile, timp in care Ghee este ok de folosit.

OBSERVATIA 4:
Puteti face Ghee din oricat de mult sau putin unt. De exemplu, puteti foarte bine obtine ghee dintr-un singur pachet de unt. Procesul e acelasi, doar perioada in care se obtine e mai scurta. Mult mai scurta 🙂

OBSERVATIA 5:
Grasimea/Spuma colectata in castronel poate fi aruncata in toaleta, nu in chiuveta. Exista persoane care o pastreaza si o folosesc la mancare, insa eu am reticente in a folosi grasimea aceea cu aspect dubios, ca si cum ar fi plastic. Poate ca daca mai citesc pe ici pe colo si gasesc indicii clare ca folosirea ei e “safe”, o sa incerc. Dvs faceti cum doriti. NOU: Am remarcat ca aceasta grasime colectata poate fi folosita cu mare succes la prajituri sau biscuiti, cu rezultate la fel de bune ca si cum ati folosi unt. Insa depinde mult de ce tip de unt ati cumparat. Daca aceste reziduuri au un miros bun, placut, sunt ok de consumat. Daca au un aspect de plastic si miros a ars sau a ceva ciudat, aruncati-le. In principiu, daca untul e de buna calitate, e ok de folosit. De fapt, de cele mai multe ori acest reziduu consta in cea mai mare parte din ghee luat odata cu spuma din oala.

OBSERVATIA 6:
Am “patit” sa obtin Ghee si in 10 minute!! Dar au fost mai multe ocazii in care am stat si 1h30min. Deci faceti Ghee doar atunci cand aveti destul timp liber, si mai ales STATI CU OCHII PE EL, ca sa nu aveti surpriza ca se face foarte repede, nu sunteti atenti si se arde.

OBSERVATIA 7:
Procesul de obtinere a Ghee-ului este o actiune spirituala, care purifica mintea celui ce il face. Deci cautati sa fiti atenti la acest proces ca sa beneficiati la maxim de pe urma lui. Lasati palavrageala la telefon sau privitul la TV pentru alta data, si focalizati-va asupra Ghee-ului ca si cum v-ati face practica spirituala.

Buna seara.Am inceput prin a ma preocupa de medicina holistica si am ajuns la capitolul mancare sanatoasa.
intrebarea mea este daca putem folosi ghee pe paine, dimineata la micul-dejun si in prajituri.As prefera asa decat cel din comert.Ma gandesc ca procentul de grasime ramane la fel.
Multumesc
POSTED BY GIA |
  • Draga Gia, ideea de paine cu unt in sine este ceva straniu in Ayurveda. Daca e vorba de paine prajita la toaster pe care intinzi un pic de unt care se topeste atunci e altceva. Deci combinatia paine (cu drojdie) + Ghee rece la micul dejun e o cale sigura de a face acumulari de toxine. Ghee-ul o fi el sanatos, insa conteaza si cum il mancam.
    Mai bine treci pe Upma-uri dimineata sau clatite, ca oricum sunt mai ok. Sau, daca si asa ti se pare prea greu, fa-ti niste lapte cu migdale. Pana si musli cu lapte cald e o combinatie mai ok decat paine cu unt.

https://bucatarieindiana.wordpress.com/basics/cum-se-face-ghee/

https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r132070

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu