Ingrediente:
5 g zahăr
10 g drojdie proaspătă de bere
300 g apă
300 g făină tip 00 + cât este necesar
200 g griș de grâu dur reșelat
50 g ulei de măsline extravirgin + cât este necesar
15 g sare
150 g roșii cherry, de preferință mari și coapte
50 g măsline din Bari (vezi variante)
1 praf de oregano uscat + cât este necesar
Preparare:
Puneți în vasul robotului de bucătărie zahărul, drojdia de bere și 100 g de apă, amestecați până se dizolvă: 2 min./37°C/viteza 2.
Adăugați 50 g de făină 00, amestecați: 1 min./viteza 3. Lăsați să se odihnească în vas timp de 10 minute.
Adăugați 250 g de făină 00, grișul reșelat și 200 g de apă, frământați: Funcția Spiga /2 min.
Adăugați uleiul de măsline extravirgin și sarea, frământați: Funcția Spiga /2 min. Transferați aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și formați o bilă omogenă.
Ungeți cu un fir de ulei de măsline extravirgin un bol încăpător, așezați aluatul înăuntru și acoperiți cu folie alimentară. Lăsați să dospească într-un loc ferit de curenți de aer timp de 1 oră și 30 de minute sau până când își dublează volumul.
Preîncălziți cuptorul la 250°C și ungeți o tavă rotundă (Ø 30 cm) cu mult ulei de măsline extravirgin și lăsați deoparte.
Așezați aluatul dospit în tavă și cu pulpa degetelor, unse cu ulei, întindeți-l uniform din centru spre exterior.
Desfaceți roșiile cherry pe focaccia și aranjați-le la suprafață cu coaja în sus, apăsându-le în aluat. Adăugați măslinele din Bari, stropiți cu ulei de măsline extravirgin și presărați cu sare și oregano. Lăsați să se odihnească încă 30 de minute la temperatura camerei.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute (250°C) sau până când se rumenește după preferințe (vezi sfaturi).
Scoateți cu grijă din cuptor, lăsați să se răcească puțin și serviți feliată.
Obiecte utile
bol, folie alimentară, cuptor, tavă de Ø 30 cm
Sfaturi și trucuri
Pentru un rezultat perfect al focacciei barese, introduceți tava direct pe partea inferioară a cuptorului, unde focaccia va începe imediat să sfârâie, acest lucru va contribui la obținerea crustei exterioare tipice, rumenite. După 10 minute, va fi posibil să mutați tava în partea centrală a cuptorului pentru încă 15-20 de minute, continuând coacerea cu funcția grill pentru a rumeni bine suprafața și pentru a lăsa roșiile cherry să se rumenească ușor.
Focaccia barese se coace în tava clasică rotundă de fier. Este posibil să înlocuiți măslinele din Bari cu măsline taggiasche sau oricum cu măsline mici și verzi. Unele variante de casă prevăd adăugarea în aluat a 50 g de cartof fiert și zdrobit, pentru a obține o focaccia mai moale și mai puțin uscată în zilele următoare (să nu se confunde cu focaccia de cartofi). Dacă se dorește utilizarea, adăugați cartoful fiert la pasul 3.
După preferințe, înainte de dospire, împărțiți aluatul în două părți. Veți obține două focaccii mai subțiri. În acest caz, dublați cantitatea de roșii cherry și măsline, indicată în rețetă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu