- 1 kg ciuperci proaspete sau congelate (champignon albe sau brune, pleurotus, ciuperci de pădure etc)
- 3 linguri ulei
- 4-5 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 rădăcină păstârnac
- 1 felie rădăcină de țelină
- 2 cepe roșii sau albe
- 2 cepe verzi sau 1 fir de praz
- 1 ardei kapia sau gogoșar
- opțional: 2 cartofi tăiați în cubulețe
- 400 ml suc gros de roșii (passata), bulion de casă sau o conservă roșii cuburi
- sare, un pic de boia dulce
- verdeață pentru final (mărar, pătrunjel)
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 100g telina
- 10cm praz
- 1 cartof dulce
- 2 rosii
- 800g apa
- 8g sare
Am pus 3 linguri de ulei într-o oală de 5 l și am pus rădăcinoasele rase + 1 praf bun de sare.
Am așezat oala pe foc mic (cu capac) și am sotat legumele 7-8 minute. Am amestecat ocazional ca să nu se prindă. Nu vrem să le rumenim ci doar să le înmuiem un pic. Acest procedeu sporește culoarea, aroma și gustul zarzavaturilor.
Am pregătit morcovii, rădăcinile de pătrunjel, păstârnac și țelină. Am curățat ceapa roșie și pe cea verde și am scos cotorul din ardei. Puteți folosi ceapă veche albă iar în locul celei verzi puteți pune praz.
Am pregătit ciupercile. Eu am avut ciuperci proaspete tip champignon albe și pleurotus. Acestea din urmă sunt cărnoase și au consistență faină în ciorbă. Dacă aveți și ciuperci de pădure este și mai bine! O mână de gălbiori sau 2-3 hribi fac minuni cu această ciorbă!
Am ras rădăcinoasele pe răzătoarea mare (morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina). Am tăiat ciupercile în bucăți/fâșii potrivite. Am tocat ceapa roșie și partea albă de la ceapa verde (cozile le țin pentru final). Am tocat separat ardeiul roșu sau gogoșarul și cozile de ceapă verde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu