miercuri, 1 noiembrie 2023

COLIVA RETETA DIN GRAU SAU ARPACAS

 




Ingrediente:

  • 1 kg arpacas (sau grau)
  • 3 L apa rece
  • 1 lingurita rasa de sare
In plus:
  • 600 g zahar tos, cristal sau miere de albine
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 3 fiole de esenta de rom
  • 600 g - 800 g nuca macinata marunt si mai mare
  • 300 g stafide (optional) - eu nu am pus
Decor la alegere:
  • nuca rasa
  • fulgi de cocos
  • jumatati de nuca
  • drajeuri, bomboane (sa nu fie colorate tipator)
  • cacao pudra

Am ales o oala mare, incapatoare. A mea a avut 9 L pentru ca am facut portie dubla. Voi aveti nevoie de una de vreo 5 L. Am pus arpacasul in ea si l-am spalat in multe ape reci pana ce ultima a ramas limpede. Traditia spune ca graul pentru coliva se spala in 9 ape.

L-am scurs bine. Apoi am masurat apa rece (de 3 x cat graul) si am turnat-o deasupra lui. Am pus si sarea si am asezat oala pe foc. In poze de mai jos este pusa doar o parte din apa deoarece am completat cu restul direct pe aragaz (mi-a fost greu sa mut oala plina de pe masa de bucatarie pe aragaz).

La inceput am lasat oala cu grau pe foc mediu spre mare, fara capac. Nu e inca niciun pericol ca graul se se prinda. Dureaza ceva pana ce totul ajunge in regim de fierbere, in functie de cantitatea de arpacas pe care o folosim. La mine a durat 45-50 de minute insa daca faceti o singura portie va dura mai putin (poate 20-30 de minute). Am amestecat ocazional in oala ca sa nu se prinda ceva. Am cules spuma care se formeaza la suprafata.

Din momentul in care am vazut ca graul incepe sa fiarba am setat cronometrul la 20 de minute si am redus focul spre minimum. Arpacasul fierbe foarte repede, ca orezul. Din acest moment m-am uitat mai des la oala si am amestecat in ea din 5 in 5 minute. Totul era OK! Veti vedea cum boabele incep sa se umfle si sa absoarba apa din jur. NU adaugati apa in timpul fierberii! Daca totusi credeti ca este nevoie puteti completa cu putina apa clocotita, incalzita separat. Mie mi s-a umplut ochi oala de 9 L! Si amestecatul devine mai dificil, mai greoi.

Peste arpacasul fiert am pus mai intai zaharul si aromele. Am framantat-o bine de tot cu mainile (daca doriti va puneti manusi) si cineva ar fi bine sa va tina de lighean, pana ce totul a fost bine omogenizat. Pe masura ce o framantam simtim cum coliva devine mai moale si mai cremoasa. Nu va fie frica! Zaharul tos (cristal) se va dizolva singur si nu va crantani in dinti.

In final am pus si nuca macinata si am framantat din nou totul pana la omogenizare. Puteti pune acum si stafide, daca doriti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu