100g bacon
2 oua
50g parmezan ras
160g spaghete
Mod de preparare:
1. Se face o pasta din:
- 2 galbenusuri
- 35g parmezan ras
2. Dupa ce se freaca bine pasta se adauga 1 lingura de ulei si se mai freaca putin.
3. Se pune apa la fiert cu sare.
- 900ml apa
- 5g sare
4. Se pune in tigaie:
- 1 lingura de ulei
- 100g bacon
5. Se pun spaghetele la fiert timp de x minute in apa clocotita!
6. Dupa ce se pajeste bine baconul se adauga aprox. 230ml apa din spagete peste bacon.
7. Se lasa 5 minute sa fiarba baconul.
8. Se adauga in tigaie pastele scurse de apa.
9. Se mai gateste inca 2 minute cat sa se infierbante pastele.
10. Se opreste focul!
11. Se adauga pasta de parmezan peste paste si se amesteca bine.
12. In farfurie se mai adauga:
- 1 praf de piper alb
- 1 lingurita parmezan ras
https://www.bucataria.lidl.ro/retete/spaghete-carbonara2
Spaghete carbonara reteta autentica italiana
- 160g paste
- 100g guanciale
- 2 linguri generoase de parmezan sau pecorino
- sare
- piper negru
- 1-2 linguri ulei de masline
- 2 oua intregi
- 1 galbenus
- parmezan sau pecorino ras pentru presarat
1. Se pune apa la fiert.
- 900ml apa
- 5g apa
2. In momentul in care apa fierbe se adauga spaghetele.
- 160g spaghete
cum se fierb spaghetele?
Spaghetele si pastele in general se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Cu asta si incepem, punem la fiert apa cu cate o lingurita de sare pentru fiecare litru. In momentul in care apa fierbe se adauga spaghetele. Nu se adauga tot smocul intr-un loc ci se tine strans in mijloc si ii dam drumul sa se deschida ca o floare.
NU ADAUGAM ULEI IN APA!
ce este guanciale?
Guanciale este falca porcului, obrazul, care se conserva in sare cu condimente specifice, se usuca insa nu se afuma. Asadar pastele carbonara nu se fac cu afumatura. La noi nu se prea gaseste, dar eu am gasit la o macelarie italiana din zona o bucata perfecta. Bine ca am observat ca pana sa fac eu pastele, baietii mei au si dat atacul la bucata de guanciale. Noroc ca mi-a mai ramas un pic!
Se vede ca este o „sunca” la care alterneaza straturile de slanina cu cele de carne. Obrazul de porc este o delicatesa care poate fi gatita si cruda. In locul ei se poate folosi si pancetta care provine din zona burtii porcului.
Guanciale se taie felii grosute si apoi in cubulete maricele. Se vor praji in tigaie si trebuie sa aiba o anumita dimensiune pentru a nu se topi de tot. Daca le taiati foarte subtiri nu va mai ramane mai nimic din guanciale pentru ca este foarte gras si grasimea va iesi la prajire.
CUM SE FACE SOSUL PENTRU SPAGHETE CARBONARA?
Intr-o tigaie antiaderenta mai incapatoare (cu pereti mai inalti) se pun 1-2 linguri ulei de masline. De la acesta sosul va deveni mai cremos, mai catifelat. Se adauga cubuletele si se prajesc la foc mediu circa 4-5 minute.
Intre timp alegem un castron incapator in care spargem ouale intregi si galbenusul. Amestecam ouale cu un tel, doar usor, cat sa se omogenizeze albusul cu galbenusul. Nu se bat spuma! Se adauga parmezanul ras (sau pecorino) si piperul proaspat macinat.
In cele 4-5 minute in care se prajeste guanciale avem timp suficient. Nu adaugam parmezan pana se ingroasa ouale, compozitia de oua trebuie sa curga usor. Nu adaugam nici sare intrucat atat guanciale cat si branza sunt sarate. In plus, si pastele fierb in apa sarata. Pentru ca sosul sa fie cremos se mai adauga acel galbenus in plus.
CUM SE AMESTECA PASTELE CU SOSUL CARBONARA?
Spaghetele fierte al dente se scot dupa cele 8 minute din apa clocotita si se adauga imediat in tigaia cu sunca prajita, care inca e pe foc. Se stinge focul si se amesteca bine cu clesti speciali. Pastele NU se spala ci se pun direct din oala in care au fiert! Pastrati 1 ceasca buna din apa in care au fiert pastele pentru ca avem nevoie de ea mai incolo!
Tigaia nu se mai pune inapoi pe foc! Nu vrem sa mancam omleta ci paste cu un sos cremos, catifelat. Ouale batute cu branza rasa se toarna peste pastele din tigaie si se amesteca delicat. Se pot pune si 1-2 polonice din apa fierbinte in care au fiert pastele pentru a obtine un sos si mai cremos.
Atentie la tigaile cu fund gros! Acestea au inertie si tin cald multa vreme. Se amesteca bine spaghetele. Priviti ce sos cremos am obtinut. Nu va fie frica de oua crude. Ouale se gatesc la 74° C asa ca nu se pune problema sa nu fie gatite.
Mai adaugam un pic de piper proaspat macinat si gata! A la tavola
SERVIRE SPAGHETE CARBONARA
Aceste minunate spaghetti a la carbonara se servesc fierbinti, imediat.
Fiecare is mai presara parmezan sau pecorino ras deasupra. Un deliciu!
O reteta simpla si rapida de spaghete carbonara, gatita corect. Guanciale are consistenta buna, musti dintr-o bucatica simti savoarea aparte a acestui preparat. Branza de calitate folosita si spaghetele fierte corect sunt invaluite in sosul fin si catifelat de oua.
Merita sa incerci si tu aceste spaghete carbonara gatite dupa reteta autentica italiana!
https://savoriurbane.com/spaghete-carbonara-reteta-autentica-italiana/
-----------------------------------------------
Reteta Kaufland:
Ingrediente:
200 g spaghete
200 g smântână
100 g bacon
3 ouă
ulei de măsline
sare
piper
Preparare
1. Se fierb pastele în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe pachet. Se limpezesc în jet de apă rece și se lasă la scurs.
2. Baconul se taie cubulețe și se prăjește în 3 linguri de ulei, până se rumenește.
3. Smântâna se amestecă cu gălbenușurile, sare și piper. Se toarnă amestecul peste bacon și se mai fierbe un minut.
4. Se pun pastele peste sos și se amestecă.
5. Se servesc fierbinți cu parmezan ras.
https://www.kaufland.ro/retete/cauta-o-reteta/reteta.spaghete-carbonara.r_id=RO_1403.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu