luni, 18 decembrie 2023

Ciorba de perisoare


Ingrediente

2 morcovi
1 gulie
1 radacina patrunjel
1 felie telina
1 ceapa
30 ml ulei
sare
ardei
1 rosie
1 lamaie / sare de lamaie / bors

Optional: pastarnac, pastai de fasole, boabe de mazare, buchetele de conopida, cubulete de gulie

Perisoare

500 gr carne tocata de doua ori
1 ceapa
2 linguri orez
sare
piper
1 lingurita gris / faina
patrunjel
1 ou

Intr-un bol amestecam toate ingredientele pentru perisoare si framantam bine.

  • Pentru dres ciorba:
  • 300 g smantana
  • 2-3 galbenusuri proaspete (crude)
  • Opțional: zeama de lamaie, otet, bors sau moare
  • o mana de verdeata (frunze de patrunjel si marar)
  • optional: frunze tocate de leustean

cum fierbem perisoarele?

Daca doriti sa puneti si alte legume… acum e momentul! 

Ma refer la cartofi, pastai de fasole verde, boabe de mazare (congelate), bucatele de gulie sau de conopida. 

Tot acum se pune si bulionul de rosii (sau rosiile proaspete decojite si taiate cubulete sau pasata din cutie sau conserva). 

Ciorba de perisoare se va colora frumos in rosu si va avea un gust usor acrisor, foarte placut. 

Am mai fiert ciorba de perisoare alte 15 minute (exact cat are nevoie orezul ca sa se gateasca). 

Am gustat-o si i-am mai adaugat putina sare. 

Este gata! 

Am stins focul de sub oala si am lasat-o 10 minute la racorit.

  1. Cat timp fierbe supa faceti perisoarele tinand cont de urmatoarele:
    carnea tocata e bine sa fie fara multa grasime.
    carnea se trece de doua ori prin masina de carne, trebuie sa fie foarte fina.
    orezul pe care-l folositi sa fie perfect uscat; il puteti pune direct din punga sau daca obisnuiti sa-l spalati, il asezati intr-o strecuratoare la loc caldut si-l lasati sa se ususce perfect; e unul din secrete pentru ca perisoarele sa nu se imprastie in oala.


Daca se doreste sa se dreaga ciorba:

In unele zone ale tarii, toate ciorbele, inclusiv ciorba de perisoare, se consuma fara a fi drese. In Moldova, mai ales, exista obiceiul de a inacri aceste zeme cu bors, caz in care preparatul se va denumi ”bors de…”, în cazul nostru, evident, de perisoare.

La mine in zona si mai cu seama la mine in casa, nu prea se consuma ciorbele nedrese, asa incat, pana ce ciorba de perisoare, finalizata deja la punctul 6, se racoreste putin, eu bat intr-un castron incapator smantana cu galbenusurile si 2 linguri de apa rece, apoi o diluez adaugand cate un polonic de ciorba fierbinte, amestecand energic. Se adauga rand pe rand cate un polonic de zeama fierbinte pana cand amestecul din castron se infierbanteaza bine.


Dupa ce amestecul din castron s-a infierbantat,  se rastoarna in oala, omogenizand cu zeama ramasa.


Se potriveste gustul de sare, piper si acru (se poate inacri si in farfurie, dupa preferinta fiecaruia) si ciorba de perisoare este gata de servit:



Perișoare cu sau fără orez?

În restaurante, în compoziția pentru perișoare nu se pune niciodată orez. Motivul este acela că se prepară perișoare din cantități mari de carne, se fierb separat și se păstrează la frigider în zeama în care au fiert. În momentul în care se comandă o porție de ciorbă, se scot  aceste perișoare din zeama lor și se încălzesc rapid în așa numita ”ciorbă de bază”, care, de obicei e făcută din legume și oase.

Dacă perișoarele ar conține orez, acesta ar înflori cât timp perișoarele sunt păstrate, iar acestea s-ar sparge. Așa că, dacă vreți să păstrați ciorba de perișoare pentru mai mult timp, puteți apela și voi la acest truc.



https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/supe-ciorbe/ciorba-de-perisoare.html

https://www.e-retete.ro/retete/ciorba-de-perisoare

https://savoriurbane.com/ciorba-de-perisoare-reteta-mamei-mele/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu