duminică, 9 mai 2021

Salată de dovlecei cu maioneză, iaurt și usturoi

 



Ingrediente:
  • cca. 600 g dovlecei (2 dovlecei medii)
  • 2 căței de usturoi
  • 1 fir de ceapă verde (sau ½ de ceapă veche albă sau roșie)
  • sare, piper
  • 2 linguri de maioneză de casă sau 1 lingură maioneză + 1 lingură iaurt grecesc
  • verdeață tocată (pătrunjel, mărar)
Maioneza de casă:
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță de muștar
  • 70 ml ulei de floarea soarelui
  • sare


cum se pregătesc dovleceii pentru salată?

Puteți folosi atât dovlecei cu coaja deschisă la culoare cât și din cei cu coaja verde închis (zucchini). Am spălat dovleceii și i-am decojit în strat subțire. I-am despicat pe lung în doua și am verificat semințele – dacă sunt mai bătâni va trebui să scobiți parte cu filamente și semințe. Ai mei au fost tineri și fragezi și am putut trece la tăierea lor în cubulețe.

dovlecei cubulete pentru salata cu maioneza iaurt

Am pus la fiert vreo 2 L de apă cu 3 lingurițe de sare. Cand aceasta a dat în clocot am pus la fiert dovleceii. Aceștia formează spume (de la saponinele din țesuturi) care trebuie culese.

Nu fierbem dovleceii până se fac praf! Eu i-am lăsat al dente (ușor crocanți). Gustați din când în când ca să știți dacă sunt făcuți. Mi-am pregătit un castron mare cu apa foarte rece + câteva cuburi de gheață. Am scos dovleceii opăriți cu o spumieră și i-am imersat imediat în apa rece.

cum se blanseaza legumele dovleceii

Am scurs apoi dovleceii și i-am mutat într-o strecurătoare. I-am lăsat la scurs vreo 30 de minute. Ei sunt mai apoși decât alte legume așa că această etapă este foarte importantă! Din când în când am mai scuturat strecurătoarea.

cum se scurg dovleceii fierti pentru salata

CUM SE FACE DRESSINGUL DIN MAIONEZĂ CU SAU FĂRĂ IAURT PENTRU SALATA DE DOVLECEI?

Am preparat o maioneză rapidă, la minut, din 1 galbenuș, 1 linguriță de muștar și 70 ml de ulei de floare (vezi aici cum se face). La final am asezonat-o cu sare. Din ea am folosit 2 linguri (vă ies cam 3).

maioneza pentru salata de legume

Am pregătit ceapa verde, usturoiul și verdeața.

ceapa verde usturoi si verdeata pentru salata de dovlecei

Am pus dovleceii bine scurși într-un castron curat. Am adăugat 2 linguri de maioneză (sau una de maioneză și una de iaurt grecesc), piper negru proaspăt măcinat, usturoiul zdrobit. Puteți încerca și doar cu iaurt însă, după părerea mea, salata va semăna cu un sos tzatziki și mai bine îl faceți pe acela, cu castraveți proaspeți, nu cu dovlecei fierți – vezi aici rețeta.

Tot acum am pus și verdeața tocată – m-am decis în ultimul moment să pun și mărar și bine am făcut! Mărarul merge tare bine cu dovleceii.

cum se face salata de dovlecei cu maioneza iaurt usturoi

Am amestecat totul cu delicatețe, ca să nu zdrobesc dovleceii. Am gustat de sare și piper. A fost perfectă atât la gust cât și la consistență. Nimic nu curge, nu e apoasă ci are ținută, așa cum trebuie.

preparare salata de dovlecei cu iaurt maioneza ceapa usturoi

Am acoperit castronul cu o folie și l-am dat la frigider pentru măcar 1-2 ore. Salata de dovlecei cu maioneză are nevoie de răcire și de un timp de repaos. Aromele vor fi absorbite de dovlecei și de dressingul din jurul lor.

servire salată de dovlecei cu maioneză, iaurt și usturoi

Am scos salata din frigider și am mutat-o într-un castron mai frumos, de porțelan. Miroase și arată grozav! Este un aperitiv răcoritor, perfect pentru zilele calde de vară. Nu mai lipesc decât feliile de pâine proaspătă sau prajită. Acești dovlecei cu maioneză au un gust foarte delicat și plăcut.






https://savoriurbane.com/salata-de-dovlecei-cu-maioneza-iaurt-si-usturoi/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu