marți, 14 aprilie 2020

Penne cu mazăre, ciuperci și jambon


Ingrediente:

½ șalotă
20 g ulei de măsline extravirgin
100 g speck (jambon) tăiat cubulețe sau fâșii
120 g mazăre congelată
50 g ciuperci deshidratate, înmuiate 10 minute în apă călduță, apoi stoarse
1 - 2 lingurițe sare, plus după gust
1 priză piper, proaspăt măcinat
700 g apă
350 g paste scurte tip penne (sau alte paste scurte)

Preparare:

Puneți în bol șalota și uleiul de măsline și mărunțiți 5 sec./viteza 7 apoi sotați 3 min./120°C/viteza 1.
Adăugați cubulețele de speck și sotați 3 min./100°C//viteza 1. Curățați pereții bolului cu spatula.
Adăugați mazărea congelată și ciupercile înmuiate și bine stoarse. Sotați 3 min./Varoma//viteza 1. Adăugați sarea și piperul.
Turnați apa în bol și aduceți la fierbere 7 min./100°C//viteza 1.
Adăugați sarea și pastele și fierbeți timpul indicat pe ambalaj/100°C//viteza , sau până devin al dente.
Lăsați pastele să se odihnească 2 minute și serviți-le calde.

Hints & Tips:

La terminarea fierberii, în cazul în care apa nu a fost absorbită complet, lăsați pastele să se odihnească timp de câteva minute până la absorbirea completă.
Pastele preparate în acest mod sunt cele pe care maeștrii bucătari le numesc „pasta risottata”. Amidonul se păstrează, aromele se distribuie uniform și sunt absorbite de paste, la fel ca la risotto.
În timpul fierberii pastelor, verificați prin orificiul din capac, pentru că, în funcție de tipul de paste, s-ar putea să fie nevoie să mai adăugați 20-30 g apă caldă la fierbere, pentru a obține consistența cremoasă tipică acestui preparat.
În loc de speck, puteți folosi pancetta, șuncă sau șuncă de Parma (prosciutto crudo).
Puteți înjumătăți cantitățile, dacă doriți.

Salota (numita si esalot, hasma sau ceapa mica) este o planta cu frunze cilindrice, cavitare, care formeaza o tufa cu inaltimea de 20-30 cm. Semintele sunt mici si negre. Bulbii de sub pamant cuprind catei asemanatori cu usturoiul. Gustul iute este asemanator cu al cepei, dar aduce si cu usturoiul. Este specifica bucatariei franceze (echallote).





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu